.jpg)
تعيين ناخالصی در دانه های روغنی
تعيين ناخالصی در دانه هاي روغني
6-1- ناخالصيها به تمام مواد آلي و غيرآلي باستثناي دانه اصلي اطلاق ميشود . انواع ناخالصی و تعاریف آن به شرح زیر می باشد.
6-1-1 -ناخالصيهاي ريز ، به موادي اطلاق ميشود كه از الك عبور نمايند.
6-1-2- ناخالصيهاي كلي بجز دانههاي روغني ، به مواد باقي مانده روي الك اطلاق ميشود كه شامل:
6-1-2-1-دانه روغني نباشند (مانند تكههاي چوب و فلزات و سنگ و دانههاي نباتي غيرروغني)
6-1-2-2-تكههاي مربوط به دانه اصلي مانند ساقه، برگ ساير قسمتهاي گياه روغني كه حاوي روغن نيستند.
تبصره1: در خصوص دانه آفتابگردان، پوستهاي جدا شده از مغز بعنوان ناخالصي تلقي ميشوند.
تبصره 2 : دانه شکسته شده کلزا، سویا و آفتابگردان ناخالصی محسوب نمی گردد.
6-1-3- ناخالصي دانههاي روغني بجز دانههاي اصلي، عبارتست از تمام دانههاي روغني بجز دانه مورد نظر كه وزن هر يك از سه قسمت فوق بايد تعيين شود.
6-2- تعيين ناخالصي ها به جدا كردن بوسيله الك و دستچين كردن ناخالصيها از روی الک گفته میشود و شامل مراحل زیر است:
6-2-1- توزین 200 گرم نمونه آزمايشگاهی
6-2-2- جدا كردن ناخالصيهاي ریز نمونه آزمايشگاهی، بوسيله الك دایره ای 1 میلیمتری (از الک کردن بیش از اندازه و فشار دادن نمونه روی الک خودداری شود)
6-2-3- جدا نمودن ناخالصي دانههاي روغني و ناخالصيهاي غيردانههاي روغني از روی الک
6-2-4 جدا نمودن ناخالصي دانههاي روغني غيردانه اصلی از روی الک
یادآوری1: دانههاي كوچك باقي مانده از الك 1میلیمتری را میتوانید به الك دیگری (كه دانههاي اصلي و ناخالصيهاي هم اندازه دانه اصلي از آن رد ميشوند) منتقل كنيد تا ناخالصيهاي بزرگتر از دانه اصلي باقي بماند و يا می توانید اين نوع ناخالصي را بوسيله پنس يا وسيله مناسب ديگري جدا کنيد.
6-2-5-توزین کلیه ناخالصی های جمع آوری شده با دقت يكصدم گرم و اعلام نتیجه به درصد.
يادآوري 2: از آنجاییکه روش تشخیص ناخالصی ها به صورت چشمي میباشد، میز کار مناسب با نور کافی جهت انجام آزمایشها، ضروری است.
7- تعيين رطوبت دانه هاي روغني
تعيين رطوبت نمونه آزمايشگاهی دانه روغنی بر اساس استاندارد ملی روش اندازهگیری رطوبت و مواد فرار دانههاي روغني، شماره 8034 و با خشك كردن دانه در حرارت 2 ±103 درجه سانتيگراد در گرمخانه( اتو) و در فشار جو تا رسيدن به وزن ثابت انجام ميگيرد.